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The Honorable Robert Goodlatte 
Member, U.S. House of 
Representatives 
10 Franklin Road, SE 
Suite 540 
Roanoke, VA  24011 
 
Attention: -------------------- 
 
Dear Congressman Goodlatte: 

This letter responds to your inquiry dated November 15, 2011, on behalf of your 
constituent, -------------------------.  --------------asked if contributions to her church’s 
scholarship fund are tax-deductible if the donor suggests that the church use the 
contributions to pay for college tuition costs of the church minister’s daughter. 

An individual can take a deduction for a charitable contribution or gift to or for the use of 
a charitable organization, including a church [sections 170(a)(1) and 170(c) of the 
Internal Revenue Code (the Code)].  However, if a donor earmarks the contribution to a 
particular individual, the donor must treat it as being a gift to the designated individual 
and not as a tax-deductible contribution [see Revenue Ruling 62-113, 1962-2 C.B. 10, 
11].  Various courts have ruled that contributions to a church fund for missionaries are 
not deductible if there is a commitment or understanding that the church will use the 
contributions only for a particular individual  [see, for example, Tripp v. Commissioner, 
337 F.2d 432 (7th Circ. 1964); Peace v. Commissioner, 43 T.C. 1 (1964).]   
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The law allows a deduction only if the church has full control of the donated funds and 
discretion as to their use [Rev. Rul. 62-113]. 

I hope this information is helpful in responding to -------------.  Please contact me or -------
-----------------------------of my staff at ----------------------if you have any questions. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Thomas Moffitt 
Branch Chief, Branch 2 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 


